Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ

Ευλογημένος είναι ο άνθρωπος που ζει σε έναν τόπο που τον εμπνέει να ζει καλύτερα, που πάει στη δουλειά κάθε πρωί με χαμόγελο και που έχει δίπλα του ανθρώπους που τον αγαπούν και τους αγαπά. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο και τυχερό. Κι έχω να ευχαριστήσω πολλούς, μιας και η ιστορία μου δεν είναι ολόδική μου, μα είναι δική μου για να σας την πω. Με λίγα λόγια.

Οι γονείς μου

Detlef και Gisa

Οι γονείς μου, Detlef και Gisa, ζούσανε στη Γερμανία με τον πατέρα μου πάντα να ψάχνει έναν άλλο τόπο να τους αγαπήσει. Ως βουδιστής, η Ινδία τού ήταν πάντα πιο κοντά, και ήταν σε ένα τέτοιο ταξίδι που ένας μέντοράς του τον παρότρυνε «να βρει έναν τόπο στον οποίο η Δύση συναντά την Ανατολή».

Η Λέσβος δεν άργησε να τον βρει. Λίγο αργότερα άκουσε πως ο Μεγάλος Δάσκαλος Lama από το Νεπάλ θα εγκαινίαζε ένα κέντρο ευεξίας στη Λέσβο. Έτσι είδε για πρώτη φορά ο πατέρας μου το φως του νησιού μας. «Εδώ είναι το φως» είπε στη μητέρα μου.

Και τόσο απλά αποφάσισαν πως η Λέσβος θα τους αγαπούσε όσο κι εκείνοι, πως εδώ θα έχτιζαν κάτι δικό τους και θα μεγάλωναν τα παιδιά τους. Κι έτσι έγινε. Μετακόμισαν όταν ο αδερφός μου, Joschi, ήταν οκτώ χρονών κι εγώ μόλις ενάμιση μηνών. Δημιούργησαν Το Milelja Retreat Centre όπου άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου συναντιούνται με μοναδικό σκοπό να νοιώσουν καλύτερα. Και αυτός εδώ ο τόπος τους το προσφέρει απλόχερα.

Lama Ganchen Rinpoche

Ο Μεγάλος Δάσκαλος του πατέρα μου

Μεγάλωσα παίζοντας τζαμί και λάστιχο με τις φίλες μου. Ανάμεσα σε χιλιάδες ελιές παλιές και νέες. Παρέα με τους ήχους ανεμόκρουστων (wind chimes) που έφτιαχνε ο πατέρας μου και ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες. Και ήμουν μόλις πέντε όταν κατάλαβα πως όταν μεγαλώσω θα γίνω «αισθητικός». Δεν ήξερα καν τι σήμαινε η λέξη όταν το πρωτοείπα. Ήξερα όμως τι ήθελα.

Να κάνω τους γύρω μου να νοιώθουν όμορφα. Ο Μεγάλος Δάσκαλος του πατέρα μου, ο Lama Ganchen Rinpochen, ήταν ο πρώτος που μου έδωσε να καταλάβω πως το να γίνω «αισθητικός» δεν είχε να κάνει με την κοριτσίστικη ιδέα της περιποίησης του σώματος, αλλά με την ιδέα της περιποίησης του ανθρώπου. Με κάτι τόσο απλό όσο το μασάζ στις πατούσες, μπορούσες να «πάρεις» τον πόνο από έναν άνθρωπο και να του χαρίσεις στιγμές ευτυχίας. Απίστευτο για τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Η ιδέα αυτή με ακολούθησε από τότε. Ποτέ δεν ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό ή να γίνω κάτι άλλο.

Η εκπαίδευση μου

Μετά το Επαγγελματικό Λύκειο στη Λέσβο, έφυγα για τη Γερμανία. Ήθελα να σπουδάσω και να γίνω όσο πιο καλή μπορούσα στον τομέα μου. Εκεί ανέπτυξα τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου στην αισθητική, το μασάζ, την κοσμετολογία, κι ανακάλυψα την μεγάλη μου αγάπη, το medical pedicure. Η Γερμανία μου πρόσφερε πολλά παραπάνω από εκπαίδευση και γνώσεις, όμως μετά τις σπουδές μου στην Αισθητική και Κοσμετολογία, κι εφόσον είχα εργαστεί ως αισθητικός σε ένα καταξιωμένο ινστιτούτο ομορφιάς, γύρισα στην Ελλάδα. Γύρισα γιατί η Λέσβος μου το ζήτησε αλλά και γιατί εγώ «ζητούσα» τη Λέσβο. Στα 21 μου, λοιπόν, κι έπειτα από την παρότρυνση της μητέρας μου, δημιούργησα το δικό μου ινστιτούτο στον χώρο που μεγάλωσα, στο Milelja Retreat Centre και είμαι τόσο ευγνώμον για αυτό.

Είναι υπέροχο που το ινστιτούτο μου βρίσκεται σε ένα μικρό μαγικό μέρος που χωράει ο κόσμος όλος και μπορείς να περιποιείσαι πρόσωπα που τα ήξερες από μικρή, γιαγιάδες που μεγάλωσες στην αυλή τους και συγχρόνως άτομα από το Νεπάλ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Έτσι γνώρισα κάποιους χαρισματικούς ανθρώπους που με ενέπνευσαν, με συμβούλευσαν, μαθήτευσα δίπλα τους και το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να αφιερώσω δυο λόγια για τον καθέναν τους ξεχωριστά.

Susanne Kehrbusch

Η μέντοράς μου

Ήταν καλοκαίρι και είχε έρθει στο Milelja Retreat Centre για διακοπές. Η γνωστή Σύμβουλος Υγείας, Susanne Kehrbusch έγινε μέντορας και δασκάλα μου. Εκείνη με δίδαξε πως, όπως παλιά δεν υπήρχαν χημικά στα προϊόντα ομορφιάς, έτσι πρέπει να είναι και στο μέλλον. Το μάθημά μας κατέληγε πάντα κάτω από μια βελανιδιά και θυμάμαι ακόμα και τώρα με ακρίβεια τα λόγια της καθώς μου εξηγούσε τη σπουδαιότητα των αγνών συστατικών στα προϊόντα ομορφιάς.

Angela Farmer

Η αγγελική Angela Farmer. Η Άντζελα, με τον σύζυγό της Victor, έχουν μία βραβευμένη σχολή γιόγκα στην Εφταλού της Λέσβου και είναι από τους πιο αγνούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

Πάντα με ενέπνεε η ψυχική της δύναμη, η ενέργεια μα και η απλότητά της. Μαζί της έμαθα πως το «λίγο» είναι αρκετό. Και το έχω υιοθετήσει όχι μόνο στον τρόπο ζωής μου, αλλά και στη σύλληψη και υλοποίηση των δικών μου προϊόντων περιποίησης.

Κα Δώρα Παρίση

Η Κα Δώρα Παρίση. Με τα πιο ευγενικά συναισθήματα, Παριζιάνικη φινέτσα, ανεκτίμητης αξίας γνώσεις στην τοπική ελληνική γαστρονομία και θέληση να τις μεταλαμπαδεύσει. Για πάνω από δέκα χρόνια δίπλα της ως μαθήτρια, έμαθα πολλά. Να σέβομαι την παράδοσή μας και ιδιαίτερα τις παραδοσιακές συνταγές, να προσέχω τις λεπτομέρειες και να μην αρκούμαι ποτέ στο μέτριο.

Η μοναδική γιαγιά Άννα

η ποιο γλυκιά γιαγιά του κόσμου

Η γιαγιά του συζύγου μου και η πιο γλυκιά του κόσμου. Πάντα είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για την Τρίτη ηλικία. Ήθελα να τους περιποιούμαι και να ακούω τις ιστορίες τους, τα γιατροσόφια τους, τα «μυστικά» στις παλιές συνταγές. Η γιαγιά Άννα μου δίδαξε πόσο σημαντικό και σπουδαίο είναι να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους και να δεχόμαστε τις συμβουλές τους γιατί περιέχουν «διαμάντια» που δεν πρέπει να χαθούν στον χρόνο.

Στο ψυγείο της είχε πάντα κηραλοιφή και το δικό της ροδόσταμο. Δεν υπήρχε ημέρα που να μην μου χάριζε απλόχερα τις γνώσεις της κι ήταν εκείνη που με βοήθησε να φυτέψω τον σπόρο της ιδέας μου. Να δημιουργήσω μια δική μου σειρά φυτικών καλλυντικών και προϊόντων με βάση τον φυσικό πλούτο της Λέσβου. Κι αυτό είναι το όραμά μας, με το σύζυγό μου Γιώργο. Να βοηθήσουμε στο να μη χαθούν στον χρόνο οι παλιές συνταγές και τα πολύτιμα μυστικά των γιαγιάδων μας.

Scroll To Top

LOVE IN A LITTLE BOX

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι… να χαρίσεις εσύ ένα δώρο σε κάποιον. Ξέρεις πόσο όμορφο είναι αυτό το συναίσθημα! Γιατί το ψυχικό όφελος είναι πολλές φορές μεγαλύτερο όταν δίνεις κάτι όμορφο, παρά όταν το λαμβάνεις.